Posted in Fiske och regler

Vilka fiskarter får tas upp?

Vilka fiskarter får tas upp? Posted on 17th februari 2020

Vilka fiskarter som får fiskas upp kan variera beroende på var och när man fiskar. I de svenska vattnen finns många olika arter och det kan vara svårt att se skillnad på de olika fiskarna. Det kan då vara klokt att ha en bok med bilder på de olika fiskarna så att man kan jämföra dem för att se om fisken får tas upp eller inte.

När fisken ska tillbaka

Om det är en fisk som man inte får ta upp ska den släppas tillbaka i vattnet igen. Man får dock ta upp den för att ta loss kroken, för att väga den samt för att ta en bild på den. Det finns dock en del saker som kan vara bra att tänka på. För det första bör man se till att ta bort kroken så snabbt som möjligt. Om man vet att det tar ett tag att få ordning på kamera med mera är en stor hink eller balja med vatten bra att ha. Då plågas fisken inte lika mycket. Det allra bästa är dock att få fisken tillbaka ner i vattnet snabbt.

Undantag

Ibland finns det undantag när det gäller fiske, så även när det handlar om vilka fiskar som får tas upp och inte. Det kan ibland vara så att man får upp en fisk som inte är helt kry. Den kanske har något fel på gälarna eller så har den blivit skadad av en båt. Man kan också råka skada fisken när man tar bort kroken. En fisk kan läka små skador men om gälarna är allvarligt skadade kommer fisken att lida och mest troligt inte överleva om den släpps tillbaka i vattnet. Om det finns en fiskeklubb i närheten kanske de har en tillsynsman som kan komma och se över fisken. Kanske har den en sjukdom som kan smitta resten av fiskarna i vattendraget? Om så inte är fallet kan det vara klokt att avliva fisken och antingen ta bilder på den eller visa upp den för fiskeklubben på annat sätt.

Hur stor ska fisken vara?

Många tror att det är fritt fram att ta upp vilka fiskar man vill. Men så är det inte. Många gånger måste fisken ha en viss storlek för att man ska få plocka upp den. En fisk som bara väger några gram har man vanligen inte så stor nytta av. En fisk på mellan 3-5 kilo är dock en utmärkt matfisk.

magnetism