Posted in Fisketekniker

Flugfiske

Flugfiske Posted on 5th november 2019

Flugfiske är en mer utmanande variant av fiske. Man måste träna en hel del på tekniken för att man ska kunna hantera lina och spö på ett korrekt och säkert sätt. Det är bra att komma ihåg att linan är lång och eftersom betet inte är speciellt tungt kan det också flyga runt en del. Det kan skada andra personer rejält.

Lära sig fiska med fluga

Flugfiske innebär inte att man har massor av olika beten, sänken med mera. Det är helt enkelt ett litet bete av fjädrar som används för att locka fisken att hugga. Flugan sjunker inte utan den ligger på vattenytan likt en insekt och den lockar fisken att gå upp och nappa. Flugan har sedan en krok där fisken fastnar. Det här medför att alla personer fiskar på samma villkor så länge man har rätt teknik. Hur mycket utrustningen kostar spelar ingen roll så länge man kan hantera sin lina.

Om man vill lära sig fiska med fluga finns det många olika kurser att gå på olika ställen i Sverige. Vissa av dem är bara några timmar långa, medan andra är flera dagar och också innefattar fiske i några av de vattendrag som är allra populärast för flugfiske i Sverige.

Flugfiske för nybörjaren

En flugfiskare blir inte duktig bara av att läsa om fiske. Det krävs också att man övar en hel del. Det kan vara klokt att ge sig ut på en lugn sjö i en båt, eller kanske invid en lång strand utan allt för mycket växtlighet och prova sig fram. Platser med mycket träd med mera bör undvikas, i alla fall i början. Man kan flugfiska i nästan alla sjöar, och de som har grunt vatten brukar locka fiskare extra mycket. När man flugfiskar spelar det ingen roll om det är mycket sjögräs eller kanske stenar på botten. Det finns ingen sjunkande krok som kan fastna. I havet står fisken nere på botten och eftersom flugan ligger på ytan upptäcks den inte lika ofta. Om man endast har tillgång till havsfiske kan det alltså bli svårt att öva.

Flugfiske för barn

Det går att lära barn flugfiske, men man bör vara medveten om att de ofta tycker att det är svårt. Ett kort barn bör också ha en lina av en längd som denne klarar av att hantera. Ett litet barn kanske bara ska ha någon meters lina för att inte trassla in sig eller någon annan. Det kan också vara bra att låta barnet öva med en fluga utan krok till en början. Då lär sig barnet teknik utan att det kan skada någon annan. Övning kan också ske hemma i trädgården eller på en annan plats där inte vatten finns. Då kan barnet träna även när föräldrarna inte kan se på.

magnetism