I många länder, och speciellt i de norra delarna av Sverige är det vanligt att fiska på vintern. Ofta nappar fisken inte när det bara är kallt ute men när isen lägger sig brukar fisken vakna till. I Sverige är det något mer sällsynt att isen blir så tjock att man kan ge sig ut på den och det gäller att man tar det försiktigt så att man inte går igenom. Men hur går det egentligen till att fiska på vintern eller när det är kallt?
Pimpla på vintern
Om man ser en person som sitter på en liten låda och håller ett kortare fiskespö i handen som vippar upp och ner är det stor chans att det är en pimpelfiskare man har stött på. I pimpelspöt sitter en fiskelina, och i linan fäster fiskaren en pirk. En pirk liknar ett fiskedrag på många sätt, och den har ofta glimrande inslag som lockar fisken lite extra. De vanligaste pirkarna är de som står lodrät under vattnet. De kallas därför för vertikalpirkar. Om fisken inte riktigt vill hugga slås pirken lite i bottnen och det får ofta fisken att vakna. För att man ska kunna pimpla på det här sättet får dock vattnet inte vara för djupt. Om det är havsvatten eller en sjö spelar mindre roll.
Meta när det är is
Det går faktiskt bra att meta när isen ligger. I framför allt de södra delarna av Sverige är det mer populärt att meta än att pimpla när det är kallt ute. Att meta på vintern går till i princip på samma sätt som att meta på sommaren. Om det ligger is på vattnet måste man dock göra hål i den på något sätt. Det finns bra isborrar som används för att borra upp isen tills dess att man når ner till ofryst vatten. I vissa fall sågar också fiskeklubbar upp större vakar som allmänheten får fiska i. När man har sänkt ner sin krok måste man dock komma ihåg att peta lite i vattnet då och då. När det är riktigt kallt kan det nämligen snabbt frysa igen och då kan man bli av med både krok, lina och fångst.
Överlag måste man tänka på att hantera upptagen fisk snabbt när det är kallt ute, annars kan gälarna och ögonen på den frysa. Det bästa är att ta loss fisken under vattnet om den inte ska ätas.