Posted in Viktigt vid fiske

Båtvett

Båtvett Posted on 10th juli 2019

Den här kategorin kommer mest till användning om man ska ut och fiska på en båt, men det skadar inte att ha båtvett även om man bara befinner sig på en brygga. Det handlar i mångt och mycket om sunt förnuft. För barn är det dock inte alltid lika lätt att veta vad som är rätt och fel. Därför är det bra att lära dem båtvett redan från början.

Sitt ner i båten

När man är ute i en båt sitter man ned om man inte blir tillsagd att göra annat. Det här är speciellt viktigt i små båtar som till exempel ekor. Om en person plötsligt reser sig upp orsakas obalans och det kan göra att båten välter. Man bör inte heller vifta kraftigt med armarna eller hoppa. Viftande kan göra att andra tror att man är i nöd, och hoppande kan göra båten instabil.

När det händer något

Det kan hända att mindre båtar välter då och då. I små sjöar kan man ofta simma in till land och kanske dra in båten. Den kan också gå att vända rätt. Som sportfiskare får man ofta lära sig att stanna vid sin båt. Man kan ofta rådas att klättra upp på den så att man syns. Om land är nära är det dock smart att bege sig dit. Då kan man göra upp en eld som syns, eller så kan man ta sig till närmaste hus och be om hjälp. Det är klokt att även barn ges instruktioner på vad de ska göra om något händer. Kanske kan de inte simma hela vägen, även om det bara är några meter till land och då kan en vuxen behöva dra in båten med barnen på.

magnetism