Posted in Fiske och regler

Fiska med båt

Fiska med båt Posted on 22nd juni 2020

I många vattendrag kan det vara svårt eller rent av omöjligt att fiska från land. Då kan man behöva ha en båt. Många gånger är det dock inte bara att ge sig ut i båten och fiska utan det finns speciella regler som man som fiskare måste förhålla sig till. Man kanske inte får fiska i en motorbåt, och om det finns en eller flera ekor att låna är det inte alltid man får ha med sig en motor och sätta på dem. Många fiskar störs också av motorljud och då är det klokt att bara ta det lugnt och ro ut till en bra fiskeplats.

Får fiske från båt alltid ske?

Ofta är det tillåtet att fiska från båtar, men inte alltid. I vissa vatten har fisken lekställen eller så vilar den och då kan den lätt bli störd. Man vill inte gärna att fisken ska försvinna och därför tillåter man inte fiske från båtar. I mitten av vattnet ska fisken vara i fred och känna sig trygg. Badande stör inte lika mycket som en båt, oavsett sort som kommer genom vattnet.

Hyra en båt

Om man inte har en egen båt kan man i många fall hyra båtar av fiskeklubbar. Ofta ingår också hyra av mindre ekor när man blir medlem i fiskeklubben eller skaffar fiskekort för en period. Det gäller dock att se till att man lämnar båten i samma skick som när man lånade den. Om det händer något under tiden man lånar båten bör man ringa och tala om det för fiskeklubben, dra upp båten och lämna en lapp på den. Det är speciellt viktigt att göra om båten har fått en skada som gör att den läcker in vatten.

När man hyr eller lånar en båt kan det finnas regler för hur den ska återlämnas. Ibland handlar det om att båten ska ligga kvar i vattnet, ibland inte. Många gånger kan den också vara fastlåst på olika sätt för att obehöriga inte ska kunna ta båten eller använda den. Som fiskare gäller det att man ser till att ha koll på de här reglerna redan innan man lånar båten. Om man tror att man inte kommer att kunna följa reglerna bör man undvika lån av båt.

magnetism