Posted in Fiske och regler

Behandling av fiskarna vid fiske

Behandling av fiskarna vid fiske Posted on 29th december 2019

Att fiska är en underbar hobby men det finns regler att efterfölja angående behandling av fiskarna. Även fiskar är djur med känsel och ska fiskas upp med relativt skonsamma metoder och dödas utan smärta. Omild behandling vid fiske är alltså något som strider mot lagen. Dessutom får vissa fiskarter inte tas upp och dödas eftersom de är fridlysta eller fortplantar sig under en viss säsong.

[IMAGE=dCzZpscBKUDl.jpg]

Förbjudna fiskemetoder

En del fiskemetoder har förbjudits på grund av vissa anledningar. En anledning kan vara att fisken tar skada av att fiskas upp på det här sättet, medan en annan kan vara att för mycket fisk kan fiskas upp med en viss metod. Bland annat får man aldrig använda sprängmedel, gift eller andra farliga ämnen för att ta död på fisken, skjutvapen eller el samt spetsande redskap. När fisken sedan ska avlivas efter fångst får den inte bara ligga och kvävas ihjäl utan ska helst dödas på stört så att smärta undviks. Du kan till exempel ta en kniv och spetsa rakt genom huvudet eller bryta nacken på fisken snabbt. Att lägga den i kokande vatten eller låta den dö en långsam död är rena djurplågeriet och emot alla regler.

Se till att ta hand om fisken på ett skonsamt sätt om du håller den levande ett tag. Kranvatten att simma omkring i för en fisk från havet är inte att rekommendera. Ta istället ett stort kärl med vatten som den är van att leva i. Se också till att den plats du förvarar fisken på tål lite slitage. Att ta in fiskar och kärl på ett fint vinylgolv i vardagsrummet är ingen bra idé. Välj istället en hobbyverkstad eller garaget, alternativt ett båthus om du är på landet.

Undvik att fiska fridlysta arter

En del fridlysta fiskarter får absolut inte fiskas upp under året eller under en viss säsong. Observera att vissa arter fortplantar sig sent i livet vilket betyder att om de fiskas upp innan de hunnit nå fruktbar ålder riskerar beståndet att dö ut. För att få reda på mer om alla fridlysta arter kan du gå in på Svenska Fiskeregler och artskyddsförordningen och titta på vilken art du får och inte får fiska. Dessa regler och arter kan ändras med tiden när risken inte längre är lika stor, så kolla upp detta regelbundet för att hålla dig uppdaterad.

Fiskeredskap som inte dödar

Under vissa fredningstider och inom vissa områden får endast fiske bedrivas som inte dödar den art det avser. Med andra ord har du rätt att fiska upp fiskar om du sedan slänger tillbaka dem igen. En del kan undra vad som är vitsen med detta, men om du bara vill träna på att bli en duktig fiskare och hitta den rätta tekniken för det fiske du utövar, kan detta vara ett bra sätt att träna på. Tänk på att utöver kusten och 5 stora insjöar i Sverige måste du ha ett fiskekort som ger dig tillstånd att fiska där.

magnetism