Posted in Fisketekniker

Att meta

Att meta Posted on 26th maj 2019

Många gillar att meta. Det är liksom ett lugnt och rofyllt sätt att fiska. Man kan sitta på land, eller i en båt och bara tänka. Man behöver inte kasta, stå i vatten eller ro långt för att lyckas på fisk. Mete är också en billig form av fiske. Det kostar inte mycket att köpa en lina eller ett spö att meta med och mask kan man gräva upp helt gratis. Om man inte vill meta med mask kan man också använda lite fuktigt bröd eller ett litet majskorn som fästs på kroken. Fisken ska lockas till kroken och till att hugga på den.

Meta med enkla medel

Ibland har man inte något fiskespö till hands. Det kan röra sig om en krissituation då man måste ha tag i mat eller så blir man bara uttråkad på en skogstur. Men hur gör man ett fiskespö med bara några enkla handgrepp? För det första behöver man en lite kraftigare gren. Det är en fördel om den kan böjas något. På grenens ände binder man sedan en fiskelina. Det gäller att knyta starkt och det är en fördel om det finns en liten klyka linan kan fästas i. I linans slut knyter man sedan fast en fiskekrok. Det finns enkla och billiga krokar att köpa i fiskebutiker. Om man har en kraftig ståltråd som inte böjer sig så lätt kan även den användas.

Mete passar alla

Flugfiske och spinnfiske kan vara lite utmanande för äldre personer och det är inte säkert att de yngsta kan vara med. När det gäller mete är ålder oftast inget hinder. En vuxen kan hjälpa till med att fästa masken eller betet på kroken och kanske med att få den i vattnet. Sedan är det bara att hålla i spöet.

magnetism